Götene Brukshundklubb   

 

       Start  Kontakta oss  Klubben  Kurser  Utskott   Tävling     Externa inbjudningar

 

 Agility

 

Agilityn har funnits på Götene BK enda sedan 1989. Hos oss är alla hundraser välkomna, så väl renrasiga som blandraser. För att få gå nybörjarkurs måste ekipaget klara ett inträdesprov. De krav som vi ställer är att hunden skall vara minst ett år och att hunden ska klara av att arbeta lös med sin förare trots störning av andra hundar.

För att få träna på agilityplanen på egen hand måste du ha gått nybörjarkursen och gått igenom alla de olika hindertyperna. Denna regel är till för att undvika olyckor och skador på planen så var vänlig och respektera detta. Det viktigaste med agility är att man har roligt tillsammans med sin hund. Inga hårda tag eller ord får förekomma på agilityplanen. Både hund och förare ska känna sig trygga med varandra. Lyckas man skapa en sådan relation till sin hund händer det ofta att agility i sig blir självbelönande för hunden. Det finns inget härligare än att en hund som tydligt visar hur lycklig den är över att få träna!

Idag ser vårt kursutbud ut enligt följande:
VT – Nybörjarkurs och fortsättningskurs 2
HT – Fortsättningskurs 1 och fortsättningskurs 2

Kursutbudet kan variera beroende på hur många instruktörer som håller kurs under terminen. Har vi möjlighet försöker vi även få till en mer avancerad handlingskurs minst en gång om året.

Vad är agility?

Agilityn uppkom i England som pausunderhållning på den stora hundutställningen Cruft’s 1978. Året därefter blev sporten officiell i England och sedan 1987 är agility en officiell hundsport även här i Sverige.

Så vad är då agility? Se nedanför.

Regelrevidering Svenska Agilityklubben.
https://mailchi.mp/02ec3c1e1d30/regelrevision-remissomgng-2?e=bcfe11b947&fbclid=IwAR1b3FJnVJOX1p0iASRzCRtRR0FcmwB_oVDKI3MCJGSqgwEuqaDbxhLR81Y

Regler Årets Agilityhund Se här>>

Vill du tävla i agility?

Agilityn har from 1 januari 2016 ett nytt förfarande gällande anmälan till tävling. Information hittar du här!

Utskottet.


Tommy Dahlberg
Ansvarig

 

Bente Landén

Lena Wahll

 

Christiane Astin

Susanna Landén

Sofia Nyberg

 

 

Bli gärna medlem på Götene BK’s agilitysida på Facebook. Där diskuterar vi bland annat träning och tävling, ordnar samåkningar samt träningstillfällen. Klicka dig in på Götene BK Agilityekipage.

Vill du vara med på vår maillista och få ta del av information så som inbjudningar till specialkurser, tävlingar, träningar, uppvisningar mm. Maila då ditt namn och mailadress till oss med hjälp av formuläret nedan. Om du redan finns med på listan men inte längre vill få informationen. Maila din mailadress och ett meddelande om att du vill ta bort dig från listan med hjälp av formuläret nedan.

Om du vill komma i kontakt med någon i utskottet. så är mejladressen:  agility@gotenebk.com
 

Vad är Agility?

Agilityn uppkom i England som pausunderhållning på den stora hundutställningen Cruft’s 1978. Året därefter blev sporten officiell i England och sedan 1987 är agility en officiell hundsport även här i Sverige.

Så vad är då agility? Ordet betyder snabbhet och smidighet på engelska och det är precis vad agility handlar om. Hunden ska ta sig runt en bana med olika hinder på så kort tid som möjligt. För att lyckas krävs ett väl fungerande samarbete mellan förare och hund. Har man detta brukar det inte dröja länge innan hunden (och föraren) upptäcker hur roligt det är med agility.

Agilitytävlingar är öppna för hundar över 18 månaders ålder, både renrasiga och blandraser. För att alla hundar ska kunna delta anpassas hinderhöjden efter hundens storlek. Hundarna delas in i tre storleksklasser: small, medium och large.

Som tävlingsform är agility uppdelad i tre nivåer: klass I, II och III, där klass I är den enklaste. För att flytta upp från en klass till nästa måste man kvalificera sig. Detta gör man genom tre felfria lopp med placering i toppen på startfältet. I klass III kan den renrasiga hunden, istället för att få ”uppflyttningspinnar”, få cert och på så vis bli champion.

Förutom indelningen i svårighetsgrad (I, II, III) tävlar man också i två klasser, nämligen hoppklass och agilityklass. I agilityklass finns kontaktfältshindren med, medan hoppklassen bara har tunnlar, hopp och slalom.

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor